Латиноамерикански танци

Латиноамерикански танци

  • от admin - 23. November 2010 - 11:49

Горещите и страстни ритми на латиноамериканската музика вдъхновяват много хора и правят латиноамериканските танци толкова популярни по цял свят.

Така нареченият "интернационален стил" на латиноамериканските танци включва пет танца: Самба, Ча-ча, Румба, Пасо Добле и Джайв.

Самба е най-ритмичният, най-естественият, най-игривият и най-бликащ от щастие танц от петте. Произхожда от Бразилия и пресъздава карнавала и еуфорията, свързана с него. Най-характерни са силно разчупените ритми. 


Ча-ча-ча... Всъщност произлиза от Кубинската Румба. Първо е била тя, после ча-ча-ча музиката… После всичко е било добавено към състезателната програма на спортните танци. Танцът е много ритничен, има закачлив и забавен характер, разказва за флирта и първите искри между мъжа и жената. Кубинската Румба е един от най-чувствените танци, отново се връщаме в „Куба”. Идвайки оттам, този танц е „по-тежък” от Ча-ча-ча или Самба. Разбира се, той е все така ритмичен, но и по-чувствен, по-секси.

Преди време хората биха казали, че Пасо Добле е танц на тореадора и матадора. Това с течение на годините се е променило, най-вече по отношение на хореографията. Но отново – що се отнася до музикалната интерпретация, той е по-рязък отколкото който да е било друг танц от латиноамериканските. Пасо Добле има много драматичен характер и се танцува върху маршова музика. Жената е в ролята на бика, плаща или прелъстителна фламенко танцьорка.

Джайв е смесица от няколко танца, като в състезателния му вариант могат да се забележат движения, присъщи на Рокендрол, Буги Вуги и Суинг. Най-важното нещо е настроението в Джайв. Това е най-забавният танц, на него се наслаждаваме в края на Латиноамерикансктата програма.